استفاده از اسلحه توسط مامور
اینفوگرافی اول
((عزیزان علاقه مند به این مبحث عکسهای اینفوگرافی و مطالب در خصوص استفاده از اسلحه توسط مامورین قانونی به مرور در این قسمت تقدیم میگردد))
(( شما همچنین میتوانید با کلیک بر روی اینفوگرافیکهای حقوقی مطالب دیگری در خصوص حقوق خانواده را مشاهده فرمایید ))
مامورین انتظامی و اطلاعاتی و سایر مامورینی که به موجب قانون اجازه حمل و استفاده از اسلحه را دارند برای به کارگیری اسلحه تابع مقررات و شرایطی میباشند که در صورت عدم رعایت آنها دارای مسئولیت مدنی و کیفری میشوند و در دادگاهها و مراجع ذیصلاح قابل تعقیب هستند.
شرح مطلب به این قرار است که مامورین مسلح برای استقرار نظم و امنیت و جلوگیری از فرار متهم یا مجرم در مقام ضابط قوه قضائیه تحت شرایط زیر مجاز به استفاده از اسلحه می باشند:
۱.دارای سلامت روحی و جسمی که متناسب با مأموریت محوله است باشند.
۲. آموزش های لازم را دیده باشند.
۳. تسلط کامل به اسلحه ای که در اختیارشان قرار گرفته است را دارا باشند.
۴. با مقررات مربوط به بکارگیری اسلحه آشنا باشند.
پرسش مامورین مسلح تحت چه شرایطی اجازه به کارگیری و استفاده از سلاح را دارند؟
پاسخ: در صورتی که برای دفاع از خود در برابر کسی که با سلاح سرد یا گرم به آنان حمله نماید یا بدون سلاح به او حمله کند اما شرایط و اوضاع و احوال به نحوی باشد که بدون بکارگیری اسلحه دفاع شخصی امکان نداشته باشد.
شما با شماره گیری شماره تلفن وکیل اصفهان میتوانید در ساعات اداری پاسخ سوال حقوقی خود را به طور رایگان جویا شوید .
ونیز در موردی که مامور مشاهده میکند که دیگری مورد حمله واقع شده و جانش در خطر است یا برای دستگیری سارق مسلح و کسی که اقدام به ترور و تخریب یا انفجار میکند یا در مورد شخص بازداشت شده یا زندانی که فرار میکند و اقدامات دیگری برای دستگیری و توقف ثمربخش نباشد مورد استفاده قرار دهد .
همچنین اگر برای حفظ اماکن و تاسیسات و تجهیزات انتظامی و نظامی و امنیتی یا حفظ سلاحی که در اختیار مامور قرار میگیرد یا برای حفظ اماکن مهم و حساس در مقابل هرگونه هجوم و حمله جهت ترور و تخریب و آتشسوزی و غارت اسناد و اموال و گروگانگیری و اشغال و همچنین برای جلوگیری و مقابله با اشخاصی که از مرزهای غیر مجاز قصد ورود و یا خروج را داشته و به اخطار مأمورین مرزی توجهی ننمایند مجبور به استفاده از اسلحه شود .
اینفوگرافی دوم
پرسش: در صورت وجود شرایط قانونی برای بکارگیری اسلحه آیا مأمور حق تیراندازی دارد؟
پاسخ:مامورین هنگامی مجاز به استفاده از اسلحه هستند که چارهای جز بکارگیری آن نداشته باشند و در صورت لزوم استفاده از اسلحه، باید قبل از شلیک به طرف مقابل اخطار کنند و سپس اول تیر هوایی و بعد تیراندازی به سمت کمر به پایین و در آخر امر و موثر نبودن مراتب گفته شده از تیراندازی به کمر به بالا استفاده کنند.
اینفوگرافیکهای حقوقی تولید شده توسط علیرضا شیشه گر وکیل پایه یک دادگستری اصفهان
در مورد تظاهرات غیرقانونی و برای فرونشاندن شورش و بلوا و ناآرامی هایی که بدون به کارگیری اسلحه مهار آنها امکان پذیر نباشد اولاً.بکارگیری اسلحه باید با دستور فرمانده عملیات باشد ثانیاً.قبلا از وسایل دیگری برای خاتمه ناآرامی استفاده شده و موثر واقع نگردیده باشد ثالثا. قبل از بکارگیری سلاح با اخلالگران و شورشیان نسبت به بکارگیری سلاح اتمام حجت شده باشد.
اینفوگرافی سوم
پرسش: چه نهادی مسئول تشخیص ناآرامی است؟
پاسخ: این امر بر عهده رئیس شورای تامین استان و شهرستان و در غیاب او بر عهده معاون آنان است و اگر فرماندار معاون سیاسی نداشته باشد این مسئولیت به یکی از اعضای شورای تامین محول خواهد گردید.
اینفوگرافی چهارم
پرسش: در صورت عدم توجه به فرمان توقف ضابط برای بازرسی از خودرو آیا مأموران حق بکارگیری اسلحه را دارند؟
پاسخ: برابر قانون تیراندازی به وسایل نقلیه با رعایت شرایط ذیل مجاز می باشد.
۱. بر مبنای دلایل و منابع اطلاعاتی صحیح و معتبر بدست بیاید که وسیله نقلیه مسروقه یا حامل افراد متواری یا اموال مسروقه یا کالای قاچاق یا مواد مخدر یا سلاح و مهمات به صورت غیرمجاز است.
۲. در صورتی که از وسیله نقلیه برای تهاجم عمدی به مامورین و یا مردم استفاده شده باشد.
اینفوگرافیکهای جذاب و آموزشی ارائه شده توسط وکیل دادگستری علیرضا شیشه گر بهترین وکیل اصفهان
هنگام استفاده از اسلحه مامورین باید مواظب باشند که تیراندازی آنان به شخص ثالث ضرر و آسیب وارد نکند.
اینفوگرافی پنجم
پرسش: اگر مأمور با رعایت شرایط قانونی از اسلحه استفاده کرد و عمل منجر به فوت یا آسیب بدنی دیگری شد ولی ثابت شود که متوفی یا مصدوم بیگناه بوده چه کسی مسئولیت دارد؟
پاسخ: نخست آن که مأمورانی که با رعایت مقررات قانون از اسلحه استفاده میکنند هیچ گونه مسئولیت جزایی و مدنی ندارند و اگر ثابت شود که شخص متوفی یا مصدوم بیگناه بوده ، پرداخت دیه و جبران خسارت وارده به این اشخاص بر عهده بیت المال و سازمانی است که مأمور در آن انجام وظیفه میکند. و در این صورت دیه از بیت المال جبران میگردد اما اگر مامور بر خلاف مقررات قانون از اسلحه استفاده کرده باشد علاوه بر تحمل مجازات قانونی عملش خسارات وارده را نیز باید جبران نماید.